Overschakelen tot het biologisch tuinieren

Om over te schakelen van de gangbare naar de biologische teelt is gewoon stoppen met het gebruik van scheikundige meststoffen en sproeistoffen niet voldoende. Er komen verschillende manieren van tuinieren bij te pas. Enige tips om de overgang vlot te laten verlopen.

Tips

Begin klein. Als men maar een kleine tuin heeft (zo'n honderd vierkante meter), kan je de hele tuin benutten. Heb je meer land, begin dan op een deel ervan met biologische teelt en behandel de rest voorlopig zoals gewoonlijk. Intussen doet men ervaring op. Beter klein beginnen, volhouden en uitbreiden, dan groot te beginnen en op te geven.

Leer compost maken. Voor de amateur is compostbereiding noodzakelijk, dit is de basis voor het succes. Eigenlijk zou iedereen eerst met composteren moeten beginnen. Gewoonlijk begint men te tuinieren en ondertussen maakt men ook wat compost. Precies hierdoor valt het eerste jaar velen zo zwaar. Ze laten het spuiten achterwege, maar ze vergeten daarbij dat een plant alleen goed groeit in een vruchtbare grond. Wie zonder eigen compost begint, moet deze kopen ofwel gebruik maken van goede organische handelsmest.

Leer de bodem kennen. In de biologische teelt hangt vrijwel alles af van de toestand van de bodem. Wie wil biologisch tuinieren moet dus goed op de hoogte zijn van de grond. Hij moet o.a. inzicht hebben van de biologische processen die er zich afspelen.

Vraag raad aan tuiniers die al langer biologisch telen. Waarschijnlijk hebben zij zich door dezelfde problemen geworsteld als die waar je nu mee bezig bent. Hun raad en steun is dan ook zeer welkom.
Naargelang men in de herfst of in de lente met de overschakeling begint, verschilt de aanpak wel een beetje.

Tijdstip

De herfst is ideaal om met biologisch tuinieren te beginnen. Groenten, bloemen en fruit zijn dan binnengebracht en in de tuin blijft nog allerlei plantenafval over. Als men de zomer voordien alle plantenafval op een hoop gooide, komt die nu zeker van pas. Al deze afval gaat men gebruiken om compost van te maken. In de herfst ga je ook de grond bewerken en hem tegelijk onkruidvrij maken, met een spitvork, een mesthaak of een grelinette. De bewerkte grond ga je bedekken met gras (als er geen zaad in zit) hooi, stro of bladeren.
Later meer informatie daarover in een stukje over bodembedekking.

De lente is minder geschikt om met biologisch tuinieren te starten. Wie dat idee toch in de lente krijgt, moet eerst de grond bewerken met een spitvork, grelinette of mesthaak en hem tegelijk onkruidvrij maken. Als voor de winter nog geen bemesting is uitgevoerd strooit men gekochte compost of organische meststoffen uit en zo nodig ook wat kalk. Deze meststoffen worden door de bovenste 5 cm van de grond verwerkt, waardoor hij meteen fijn en zaai klaar ligt.
URL
http://www.detuingids.be/pages/detail.asp?Id=2928
Email
  • Created at : 2006-05-23 16:16:44
  • Updated at : 2006-05-23 16:16:44